- Ozon Tedavisi
- Tıbbi Sülük Tedavisi
- Hacamat Tedavisi
- Kök Hücre Tedavileri
- Serum (IV) Tedavileri
- Saç Ekimi
- Cerrahi Sünnet
- Eksozom
- Akupunktur
- Glutatyon Serum
- C - Vitamin Serum
- Alfa Lipoik Asit Serum
- Osteopati - Manuel Terapi
- Nöralterapi
- Proloterapi
- HYN (Diz Sıvı Enjeksiyonu)
- Kök Hücre Tedavisi
- P-Shot Tedavisi
- Bilişsel Terapi
- Medikal Masaj
- Lenf Drenaj
- Bitkisel Tedavi
- Anasayfa
Proloterapi
Proloterapi, kas-iskelet sistemi hastalıklarında ve ağrı şikayetlerinde, bazı doğal solüsyonların sorunlu bölgeye enjekte edilerek dokuların yenilenmesi, vücudun onarılması sağlanan bir tedavi yöntemidir.
Proloterapi Nedir?
Proloterapi zayıflamış, aşınmış, yıpranmış, hasarlanmış, gevşemiş ve gücünü kaybetmiş tendon, ligament ve eklemlere hücre ve doku yenilenmesine destek olan, çeşitli solüsyonların enjeksiyonu ile bu dokularda proliferasyon (yenilenme, çoğalma) oluşturarak yenilenmesini ve eski gücüne kavuşmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Bu uygulamada solüsyon olarak, doğal şekerden elde edilen ve yan etkisi olmayan dekstroz kullanılır. Enjekte edilen dekstroz sayesinde eklemde, tendonların kaslarla birleşme yerlerinde, tendonların ve ligamentlerin kemiklere yapışma yerlerinde enflamasyon oluşturarak, bu dokuların yenilenmesi ve güçlenmesi sağlanır. Bu enflamatuar süreç vücudun iyileştirici mekanizmalarını harekete geçirerek, tendon, ligament ve kıkırdaklarda yenilenme meydana getirir. Bunu takiben eklem ve kas ağrıları tedavi edilir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan, 27 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe giren Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği (GETAT) kapsamında, 15 çeşit tedavi yöntemi içinde Proloterapi tedavisi de bulunmaktadır.
Proloterapinin Tarihi
Proloterapinin kökeni 2000 yıl öncesi, Hipokrat dönemine dayanır. Hipokrat yaralı bir askeri tedavi etmek için omzuna enjeksiyon yerine, kızgın demir batırma yöntemini kullanmıştır. Yakın çağda 2.Dünya Savaşı’ndan önce Amerika’da Earl Gedney’in yeni ligament ve doku gelişimini uyaran bir teknik bulmasıyla ortaya çıkmıştır. Amerikalı doktor George Hackett ise, Dr. Gedney’in metodunu geliştirerek tekniği proloterapi ismiyle türetmiştir.
1930’lu yıllarda ABD’de uygulanmaya başlansa da Prolotherapy kelimesi ilk olarak proloterapinin babası olarak bilinen Dr. George Hackett tarafından 1950’li yıllarda kullanılmıştır. Yaklaşık 60 yıldır başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde yaygın olarak kullanılan proloterapi, ülkemizde de 10 yılı aşkın süredir başarıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Proloterapi Nasıl Yapılır?
Fıtıklar ve diz sorunları başta olmak üzere, sporcu sakatlanmaları ve ağrı şikayetlerinde, kişiden gerekli tetkikler ( Mr – röntgen vs ) istenerek uzman hekim tarafından muayene yapılır. Hastanın muayene bulgusu yapılan tetkiklerden daha önemlidir. Hekim tarafından yapılan muayene neticesinde hastanın proloterapi tedavisine uygun olup olmadığı tespit edilir, uygun ise uygulama yapılacak tetik bölgeler işaretlenerek tedaviye başlanır. Hastanın durumuna göre proloterapi dışında, nöralterapi, prp, eklem içi ozon enjeksiyonu, osteopati gibi kliniğimizde uygulanan ve iyileşmeye katkı sağlayan farklı yöntemlerde hekim tarafından tavsiye edilebilmektedir.
Proloterapi de solüsyon olarak, doğal şekerden elde edilen ve yan etkisi olmayan dekstroz kullanılır. Sorunlu olan eklemlerde, tendonların kaslarla birleşme yerleri, tendonların ve ligamentlerin kemiklere yapışan bölgelerine enjeksiyon yapılarak vücutta enflamasyon başlatılır. Bu enflamatuar süreç vücudun iyileştirici mekanizmalarını harekete geçirerek, dokuların yenilenmesi ve güçlenmesi sağlanır. Tendon, ligament ve kıkırdaklarda iyileşme meydana gelir, ağrılar giderilir.
Proloterapi Faydaları Nelerdir ve Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
- Topuk dikeni ve plantar fasiit
- Boyun, Sırt ve Bel ağrıları( fıtık, kireçlenme, operasyon sonrası)
- Diz ağrıları (kondromalazi, kireçlenme, menisküs, ligament hasarı)
- Tenisçi ve golfçü dirseği (epikondilit)
- Artroz (eklem kireçlenmeleri, aşınma ve eskimeler)
- Donuk omuz
- İmpingement sendromu
- Eklem gevşeklikleri ve güç kaybı (laksite)
- Tendinit ve ligamentit (Tendon ve ligamentlerde iyileşmeyen kronik ağrılar)
- Bursit (eklem ve tendonların kayganlığını sağlayan sıvı üreten organlarda inflamasyon)
- Kas ve tendonların tekrarlayan şişmeler ve ağrılar sonucu işlev yapamadıkları rahatsızlıklar
- Migren, Baş ağrıları
- Omurgada, göğüs kafesinde ve kaburgalarda geçmeyen kas ve ligament ağrıları
- Ayak bileği, el bileği burkulmaları sonrası geçmeyen ağrılar
- Koksigodinia (Kuyruk sokumu ağrısı)
- Osteitis pubis
- Spondilolistezis (bel kayması)
Proloterapi Kaç Seans Uygulanır?
Seans sayısı birçok faktöre bağlıdır. Özellikle hastanın ve hastalığın durumuna göre kaç seans yapılacağı hekim tarafından belirlenir. Hastanın yaşı, kilosu, hastalığın süresi, hasarın büyüklüğü ve derecesi, diyabet, hipotiroid, metabolik sendrom, obezite, sigara ve alkol kullanımı gibi ilave problemlerin olması iyileşme süresi ve seans sayısını etkiler. Çoğu hastada ortalama 3 - 5 seans yeterlidir. Bazı hastalar 1-2 seansta anlamlı düzelmeler gösterirken bazı hastalarda sonuç almak için 6 – 8 seanslık uygulamalar da gerekebilir.
Proloterapi Seans Aralığı ve Süresi Nedir?
Proloterapi enjeksiyonları genelde 3 haftada bir yapılmaktadır. Bu süre tedavinin seyrine, hastanın durumuna göre 2 haftaya kadar kısalabilir ya da 4-6 haftaya kadar uzayabilir. Seans süresi, enjeksiyon yapılacak bölgeye göre değişiklik gösterse de ortalama 30 dk da tamamlanır.
Proloterapi Ağrılı Mıdır ve İstirahat Gerekir Mi?
Enjeksiyon sırasında iğne batması hissinin azaltılabilmesi için lokal anestezik sprey kullanılır. Tedavi sonrasında birkaç gün ağrı artışı olması tedavinin etkinliği açısından istenilen geçici bir durumdur. Ağrı eşiği düşük olan kişilerde, tedavi sonrası birkaç gün doktorumuzun tavsiye edeceği ağrı kesici ilaç kullanılabilmektedir.
Proloterapiden sonra uygulama yapılan gün ( 1 gün ) istirahat edilmesi daha uygundur. Tedavi sonrası 3 gün boyunca enjeksiyon yapılan bölgeye 4 - 6 saatte bir 10 dk sıcak su torbası ile uygulama yapmak tedaviden görülecek faydayı artıracaktır. Sıcak su uygulaması için eczaneden alınacak termofor, havluya sarılarak kullanılır.
Ayrıca tedavinin etkinliğini arttırmak için doktorumuz tarafından kişiye özel egzersizler ve gıda takviyesi de verilebilmektedir. Özellikle egzersizlerin, tedavi süresince düzenli yapılması çok önemlidir.
Proloterapi de Hangi İlaç Kullanılır?
Proloterapide kesinlikle KORTİZON (STEROİD) kullanılmaz. Günümüzde HİPERTONİK DEKSTROZ ya da MANNİTOL solüsyonları (doğal şekerden elde edilen değişik yoğunluktaki sıvılar) kullanılmaktadır. Bu solüsyonlar kullanılırken hem ağrı şiddetini azaltmak hem de proliferatif etkinliği artırmak için lidokain gibi bir miktar lokal anestetik sıvı, bazı uygulamalarda hastanın ağrı durumuna göre eklenebilmektedir. Lidokain, hastanın durumuna göre ilk seansta eklenmesi gerekse de diğer seanslarda genelde sadece dekstroz ile devam edilir. Dekstroz dozu, hastaya ve hastalığın durumuna göre doktor tarafından belirlenmektedir.
Proloterapi Başarı Oranı Nedir ve Yan Etkisi Var Mıdır?
Tedaviye uyum sağlayarak devam eden, doktorumuzun tavsiyeleri ve verilen egzersizleri düzenli yapan kişilerde proloterapi başarı oranının %70-80 aralığında olduğunu söyleyebiliriz. Bu başarı oranı bel-boyun fıtığı, diz kireçlenmesi gibi kronik, tedavisi zor ve ağır hastalıklar olduğu göz önüne alındığında oldukça iyi bir orandır.
İyileşmeyi etkileyen birçok faktör olduğu için hiçbir tedavinin ve cerrahi müdahalenin kesin bir garantisi yoktur. Örneğin; kalça, diz protezi ya da bel fıtığı ameliyatlarından sonra da kesin iyileşme garantisi olmadığı gibi bu tip cerrahi müdahaleler hastanın durumunu daha da kötüleştirebilir hatta hayati risk taşıyabilir. Ameliyat derecesine gelmemiş hastaların proloterapi yöntemi ile iyileşme, hayat kalitesini arttırma imkanı değerlendirmeye alınmalıdır.
Proloterapi sadece ağrıyı kesmek değil, ağrıya sebep olan problemi tedavi ederek ağrıların doğal, kalıcı ve etkili bir şekilde geçmesini ya da azalmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Proloterapi hacamat, sülük, ozon, PRP, osteopati gibi bazı tedavi yöntemleriyle birlikte hastanın durumuna göre planlanabilir. Kan dolaşımını artıran her yöntem proloterapinin etkinliğini artırır. Kliniğimizde hastanın ilgili tetkiklerine ve şikayetlerine göre hacamat, sülük, ozon, PRP, osteopati gibi tedavilerden de yararlanmaktayız.
Proloterapi uygulama sonrasında birkaç gün süresince ağrı artışı olabilmektedir. Bu durum tedavi etkinliğinin göstergesi kabul edilir ve geçi bir durumdur. Bunun dışında bilinen her hangi bir yan etkisi yoktur.
Proloterapi Tedavisi Fiyatları 2023 – Ankara
Proloterapi Tedavisi kliniğimizde seans olarak yapılmaktadır. Hastanın tetkikleri ve muayene bulgusuna göre proloterapi dışında, tedaviye katkı sağlayacak ve hızlandıracak diğer tedavi yöntemlerinden de ( prp, osteopati, sülük gibi ) doktorumuzun kararıyla yararlanabilmekteyiz. Genelde ortalama 4-5 seans uygulanan proloterapi seans fiyatı ve detaylı bilgi için bize klinik numaramızdan ulaşabilirsiniz.