- Hacamat Tedavisi
- Hacamatın faydaları
- Hacamat nasıl yapılır?
- Hacamat Hicri Takvim Günleri 2024
- Hacamat Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Çocuklara hacamat yapılır mı?
- Hacamat Tedavisi Diğer Tedavilerle Birlikte Uygulanır Mı?
- Hacamat Tedavisi İle İlgili Bazı Hadis-i Şerifler
- Basında Hacamat tedavisi ile ilgili haberler
- Hacamat Tedavisi Bilimsel Yayın ve Makaleler
- Hacamat Tedavisi Uygulama Video, Röportaj ve Resimler
- Hacamat Tedavisi TV Programları
- Anasayfa
Hacamat Tedavisi
Hacamat tedavisi kısaca deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir. Hacamat, Rasulullah ( S.A.V. ) Efendimiz’in şiddetle tavsiye buyurduğu ve bizzat kendilerinin de uyguladığı sünnet olan çok önemli bir tedavi metodudur.
Deri altında birikmiş olan kan, kan özelliğini yitirmiş koyu renkli pelte kıvamındadır ve bağışıklık sistemimizi olumsuz yönde etkileyerek birçok hastalığa kapı aralamaktadır.
Hacamat Nedir ?
‘Hacamat’ kelimesi Arapça ‘emmek, normal formuna getirmek’ anlamlarını taşır. Hacamat, uygun zaman dilimlerinde belli aralıklarla usulüne uygun olarak yapılırsa, vücudun atamadığı ağır metaller, toksinler, serbest radikaller, kullanılan ilaçların ve hormonlu gıdaların vücutta bıraktığı kalıntılar vakumlanarak dışarı atılmasıyla, bedenimizin normal formuna gelmesi sağlanmış olur.
Tedavinin başarılı olabilmesi için kan alınacak noktaların ve bölgelerin doğru seçilmesi önemlidir. Hacamat tedavisinde, standart noktalar dışında ( bağışıklık sistemi- karaciğer-kahil- kuyruk sokumu gibi .. ) kişinin yaşı, şikayetleri ve genel durumu hekim tarafından değerlendirilerek, uygulama yapılacak tüm bölgeler belirlenir.
Hacamat, ağrısız, acısız, yatak istirahati ve iş gücü kaybı olmadan tatbik olunan bir tedavi metodu olup, hastalıklardan korunmanın ve sağlıklı yaşamanın en etkili ve kolay yoludur.
Kılcal damarların sonunda, deri altında biriken toksik maddelerin, hacamat ile dışarı alınmasıyla, çok önemli bir detoksifikasyon yapılarak ileride çıkabilecek muhtemel hastalıkların önlenmesi sağlanır. Dolayısıyla Hacamat, koruyucu hekimliğin en önemli tedavi metotlarındandır.
Bu açıdan bakıldığında, her sağlıklı kişinin de iyilik halinin devamlılığını sağlamak, hastalıklardan korunmak için yılda en az 2 sefer ( ilkbahar- sonbahar ) mevsim geçişlerinde hacamat yaptırması şiddetle tavsiye edilmektedir. Düzenli hacamat yaptıranlar, kışın soğuk algınlığı-grip olma riskinin azaldığı ve vücut dirençlerinin çok daha iyi olduğunu söylemektedir.
Hacamat İslam ülkelerinde çok yaygın olmakla birlikte Avrupa ülkeleri dahil tüm dünyada uygulanan bir tedavi metodudur. Geleneksel olarak boynuzla yapılan hacamat, günümüzde cam kupalar veya vakum setleri yardımıyla yapılmaktadır. Çizme işlemi ise genelde jilet yardımı ile yapılırken kliniğimizde hijyenik olması açısından bistüri ile yapılmaktadır. Kullanılan tüm malzemenin, tek kullanımlık olmasına da çok dikkat edilmelidir.
Hacamat Tedavisi, Sağlık Bakanlığımız tarafından 2014 yılında yayınlanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği (GETAT) ile tedavi kapsamına alınmıştır.
Hacamatın Faydaları
Hacamat, kan vermenin tıbbi faydalarından çok daha fazla olumlu etkiye sahiptir. Damardan alınan kanla ( venöz kan ), hacamat işleminde, deri altından alınan kan arasında çok ciddi farklar bulunmaktadır. Hacamat işleminde alınan kan örnekleri, damardan alınan kan örnekleriyle karşılaştırıldığında, biyokimyasal parametrelerin (üre,ürik asit,total kolesterol ve trigliserit) ve ağır metallerin (cıva,kurşun,alüminyum,arsenik) hacamat kan örneklerinde çok daha anlamlı şekilde yüksek olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu çalışma, Efendimiz’in ( S.A.V ) ‘’ kan aldırmanın en güzel yolu hacamattır ‘’ hadisini daha iyi anlamamıza yardımcı olmaktadır.
Kılcal damarların sonunda, deri altında biriken toksik maddelerin, hacamat ile dışarı alınmasıyla, çok önemli bir detoksifikasyon yapılarak ileride çıkabilecek muhtemel hastalıkların önlenmesi sağlanır. Dolayısıyla Hacamat, koruyucu hekimliğin en önemli tedavi metotlarındandır.
Bu açıdan bakıldığında, her sağlıklı kişinin de iyilik halinin devamlılığını sağlamak, hastalıklardan korunmak için yılda en az 2 sefer ( ilkbahar- sonbahar ) mevsim geçişlerinde hacamat yaptırması şiddetle tavsiye edilmektedir. Düzenli hacamat yaptıranlar, kışın soğuk algınlığı-grip olma riskinin azaldığı ve vücut dirençlerinin çok daha iyi olduğunu söylemektedir.
Hacamat Tedavisinin Etkileri
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandırır.
- Vücutta birikmiş ağır metal ve toksinlerin atılmasını sağlar.
- Ağrıları giderir, ödemi çözer.
- Kan üretimi ile görevli organları uyarır, oksijeni arttırır.
- Kan akışını düzenleyerek tansiyonu dengeler.
- Beyin fonksiyonlarını canlandırır.
- İleride oluşabilecek muhtemel hastalıkların önlenmesinde etkilidir.
- Bel, boyun fıtığı, eklem ağrıları, karaciğer, kalp hastalıkları, psikolojik hastalıklar gibi hemen hemen tüm kronik hastalıkların tedavisinde fayda sağlar.
- Göze canlılık verir, gözün görme kabiliyetini artırır.
- Unutkanlık, dikkat eksikliği ve baş ağrılarında kafa hacamatı çok faydalıdır.
- Hacamat, çocukların gelişiminde, gençlerde ise daha dengeli bir ergenlik geçirmelerine yardımcıdır.
- Metabolizmayı düzenleyerek, sindirim sitemi ve dolaşım sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur.
- Detoks etkisiyle psikolojik rahatlama sağlar.
Hacamat Hangi Hastalıklara İyi Gelir ?
- Kas-iskelet sistemi ağrıları
- Kireçlenme ve romatizma şikayetleri
- Sindirim sistemi ve barsak hastalıkları
- Stres, anksiyete ve uyku bozuklukları
- Kronik yorgunluk sendromu
- İltihap ve ödem sorunları
- Yüksek tansiyon
- Migren ve fibromiyalji gibi stres kökenli ağrılar
- Bağışıklık sistem hastalıkları ve bir çok kronik hastalıkta hacamat tedavisinin olumlu etkileri bulunmaktadır.
Hacamat Nasıl Yapılır ?
Hacamat tedavisinde, vücudun belirli noktalarına ( standart noktalar ile hastalığa göre belirlenen noktalar ) bistüri ile derin olmayan küçük kesiler atılır, steril tek kullanımlık kupalarla vakumlama yapılarak, deri altında birikmiş toksik yüklü kan ve lenf sıvısı çekilerek dışarı alınır. Vakumlama işlemi lenf sıvısı gelene kadar uygulanır.
Uygulamada, hijyen koşullarına dikkat edilmesi, şikayete göre doğru noktaların seçilmesi, vakumlamanın ve kesilerin uygun yapılması, abdestli olunması, dua okunması ve şifa olmasına niyet edilmesi önemlidir.
Vücutta uygulanması gereken belirli noktalar dışında, birden fazla bölgeye hacamat yapılabilir. (Sırt, bel, kafa arkası, diz, bacak, vb ..) Kliniğimizde, standart hacamat bölgeleri dışında, kişinin şikayetlerine göre, hekimlerimiz tarafından akupunktur noktalarına uygulama yapılmaktadır. Hacamat yapılacak kişiler, hacamat öncesinde mutlaka doktorumuzla detaylı bir görüşme yaptırılmakta ve muayene ücreti alınmamaktadır. Kupa sayısı, yine hekim tarafından kişinin durumuna göre belirlenmekte olup, detoks ya da sünnet amaçlı genel uygulamalarda ortalama 7 – 9 – 11 veya 13 kupa uygulaması yapılabilmektedir. Kesiklerin derin olmaması ( epidermis altına geçilmemesi ) iz kalmaması ve skar dokusu oluşturulmaması açısından önemlidir.
Hacamat Ne Zaman Yapılır? Hacamat Hicri Takvim Günleri
Herhangi bir rahatsızlık durumu olmadan, sağlığın korunması ( detoks amaçlı ) ya da sünnet maksadıyla yaptıranların, yılda 2 kez ( mevsim geçişleri olan ilkbahar ve sonbaharda ) hicri güne riayet ederek ( Hicri 17-19-21. günlerinde ) hacamat olması tavsiye edilmektedir.
Hicri ayın 15. günü ve takip eden günlerde ( dolunay zamanı ) ay çekimi sebebiyle, vücutta kan dolaşımı daha yoğun olmaktadır. Dolayısıyla, bu günlerde alınan kandaki toksikite daha fazla olduğundan, arınma yani detoks etkisi de yüksek olmaktadır.
İslam alimleri, Efendimiz ( S.A.V ) ‘in, hicri 17-19 ve 21. günlerinde hacamat yaptırdığı konusunda görüş bildirmişlerdir.
Hastalık durumunda ve ağrı şikayetlerinde ise, hicri gün beklenmeden en kısa sürede hacamat yapılması tıbbi açıdan daha uygun olup, aynı zamanda sünnettir.
Dikkat Edilmesi Gereken Konular
- İslam alimleri, Efendimizin (S .A.V.) hacamat tedavisini, genellikle Hicri takvimin 17, 19 v e 21. günlerinde yaptırdığını söylemiştir.
- Ağrı şikayeti veya hastalık olması durumunda, hicri gün beklenmeden, en kısa sürede hacamat yapılması uygundur ve aynı zamanda sünnettir.
- Herhangi bir şikayet veya hastalığı olmayan kişilerin, hicri günlere riayet ermesi tavsiye edilmektedir.
(Hicri günlerde ay çekimi nedeniyle, hacamatın detox etkisi daha fazla olmaktadır.) - Sünnet olan hacamat günlerinin bir gün öncesinde ( Hicri 16 -18-20), akşam ezanı sonrasında yeni güne girildiğinden hacamat uygulaması yapılmaktadır.
- Hacamat uygulamasından bir gün önce, hacamat günü ve bir gün sonrası olmak üzere toplam 3 gün, hayvansal gıda perhizi yapılması, tıbbi açıdan tavsiye edilmektedir. Hayvansal gıda perhizi, hacamatın faydasını arttırma amacıyla yapılan bir tavsiye olup şart olan bir durum değildir.
Hacamat Takvimi 2024
Ankara Hacamat Tedavisi Fiyatları 2024
Hacamat Tedavisi kliniğimizde seans olarak yapılmakta ve kupa sınırlaması yoktur. Hangi bölgelere kaç adet kupa koyulması gerektiğine kişinin durumuna göre doktor karar vermektedir. Genelde ilk defa hacamat yaptıranlara 5 yada 7 kupa koyulmakta, düzenli hacamat olan kişilerde ise standart hacamat bölgelerine tarama şeklinde en az 7, duruma göre 15 kupaya kadar çıkılmaktadır. Kaç tane kupa yapılırsa yapılsın hacamat tedavisi seans ücreti değişmemektedir. Seans ücreti ve detaylı bilgi için klinik numaramızdan bize ulaşabilirsiniz.