- Tıbbi Sülük Tedavisi
- Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Sülük Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
- Sülük Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
- Sülük Tedavisi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Sülük Hangi Durumlarda ve Hangi Bölgelere Uygulanmaz?
- Sülük Tedavisinin Yan Etkileri ve Tedavi Sonrası
- Sülük Tedavisi Diğer Tedavilerle Birlikte Uygulanabilir Mi?
- Sülüğün Tıbbi Etkileri
- Sülüğün Biyoaktif Salgı İçeriği
- Tıbbi Sülük Türleri
- Sülükler Beslenir mi? Sülükler Nasıl Bekletilmeli, Muhafaza Edilmelidir?
- Tıbbi Sülük Üretimi
- Sülük Tedavisi İle İlgili Haber ve Videolar
- Anasayfa
Sülük Tedavisinin Yan Etkileri ve Tedavi Sonrası
Tedavi maksatlı uygulanan sülükler, her hastada bir kez kullanıldığından, hastadan hastaya bir enfeksiyon bulaşma riski yoktur. Klinik ortamda hekim kontrolünde yapılması koşuluyla oldukça güvenli bir yöntem olan sülük tedavisinin en sık görülen yan etkisi, uygulama bölgesinde kaşıntı, şişme, kızarma veya morarma şeklinde kendini gösteren alerjik reaksiyonlardır.
Ayrıca çok nadiren baş dönmesi, bölgesel lenf bezlerinde şişmeler, hafif ateş, titreme, tansiyon düşmesi ve kan pıhtılaşma gecikmesi gibi kısa ve geçici yan etkiler görülebilir.
Tedavi sonrası sülük ısırma bölgesinde birkaç gün devam eden geçici kaşıntı oldukça sık görülür ve alerjik reaksiyon olarak değerlendirilir. Alerjik reaksiyon sülüklerin ağız içi bakteri florasından kaynaklanır ve korkulacak bir durum değildir.
Bu durumlarda, sık sık buz uygulanması, sirke ile soğuk kompres uygulanması ve doktorumuzun önereceği alerji ilacı ile kremleri kullanılmalıdır. Sülük tedavisine bağlı alerjik şikayetler, önerilen ilaç ve krem uygulamalarıyla en fazla bir hafta kadar sürede geçmektedir. Uygulama yerlerine yapılan pansuman-tampon, tedaviden 8 / 10 saat sonrasına kadar açılmamalı, kanama kontrolüne yönelik önlemlere uyulmalı ve banyo yapılmamalıdır. Bu esnada hasta istirahat etmeli, çok soğuk ve çok sıcak ortamlardan uzak durmalı, kan sulandırıcı ilaç kullanmamalıdır.
Sülük tedavisinde ağrı olur mu?
Sülük uygulaması sırasında hissedilen ağrı çok hafif bir ısırma şeklinde olup birkaç dakika içinde, sülüğün enzimlerinde bulunan anestezik etkenler sayesinde kaybolur. Tedavi sonrasında da herhangi bir ağrı şikayeti olmaz, ancak kaşıntı hissi birkaç gün devam edebilir. Elle kaşımak enfeksiyona sebep olabileceğinden, kaşıntının rahatlatılması için limon sürülmesi, sirke ile soğuk kompres ve buz uygulaması tavsiye olunur. Alerji ve kaşıntının fazla olması durumunda, doktorumuzun önereceği krem/ilacın kullanılması kısa sürede sizi rahatlatacaktır.