Leke - Akne Tedavisi
Özellikle ergenlik dönemindeki gençler arasında yaygın olsa da akne, her yaştan insanı etkilemektedir. Sivilcelerin etkin bir biçimde tedavi edilmemesi durumda ise sivilce izi ya da sivilce lekesi gözlenebilmektedir. Pürüzsüz bir cilt için leke ve akne tedavisi büyük önem taşımaktadır.
Akne (Sivilce) Nedir?
Akne ya da yaygın kullanımıyla sivilce, cildin orta tabakasında bulunan yağ bezlerinin tıkanmasından kaynaklanan bir tür cilt durumudur. Yağ bezleri tarafından sebum adı verilen bir sıvı salgılanmaktadır. Cildi nemli tutmaya yarayan bu yağın fazla üretilmesi durumunda, ölü deri hücreleri ciltteki gözeneklerin içine sıkışabilir. Bu da siyah veya beyaz noktalara neden olabilmektedir. Ciltte yaşayan bakterilerin de gözeneklere sıkışması sonucunda iltihaplı sivilceler gözlenebilir.
Akne; genetik yatkınlık, hormonlar, stres, yanlış kozmetik ürünlerin kullanımı ve çeşitli rahatsızlıklar gibi faktörler tarafından tetiklenebilmektedir.
Sivilce İzleri veya Lekeleri Neden Oluşur?
Sivilceler iyileştikten sonra derinin renginde yaşanan değişimlere, sivilce lekeleri denilmektedir. Sivilce izleri ise sivilce çukuru olarak da bilinen, sivilceler iyileştikten sonra oluşan deri yüzeyinden daha derin ya da kabarık düzensizliklerdir.
Akne sonrasında sivilce izleri kaçınılmaz değildir ancak sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Sivilce izini ya da lekesini tetikleyen bazı etkenler vardır.
- Akne tedavisinin yapılmaması sivilce izlerinin en büyük nedenlerinden biridir.
- Aknenin boyutu, daha sonra akne izi ya da lekesinin oluşumunda etkilidir.
- Sivilceyle oynanması ya da sivilcenin sıkılması durumunda, leke kalma olasılığı yükselmektedir.
- Özellikle iltihaplı sivilcelerin doğrudan güneş ışığına maruz kalması, sivilce lekelerinin oluşmasına sebep olabilmektedir.
Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sivilceli görüntünün düzeltilmesi için en önemli nokta cilt temizliğidir. Bu nedenle sabah ve akşamları cildin iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir. Ancak rutin cilt temizliğinin yeterli kalmadığı durumlarda uzman estetisyenler tarafından gerçekleştirilen işlemler de akne tedavisinde etkili olabilmektedir. Kliniğimizde gerçekleştirilen peeling uygulaması, günümüzde hem sivilce tedavisi hem de leke tedavisi için sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri olmaktadır.
Sivilce izi tedavisi için ilk bakılan durum, ciltte aktif sivilcelerin var olup olmadığıdır. Sivilcelerin halen çıkıyor olması durumunda ilk olarak sivilcelerin tedavi edilmesine yönelik çalışılmaktadır. Böylece yeni sivilce lekelerinin de önüne geçilmektedir.
Peeling Yöntemiyle Leke ve Akne Tedavisi
Peeling, cilt bakımında çok eski zamanlardan beri tercih edilen yöntemlerden biridir. Cilt lekesi tedavisi için en etkili uygulama olan peeling, cildin üst tabakasının soyulması olarak tanımlanabilmektedir. Leke tedavisinde cildin durumuna bağlı olarak farklı bileşenleri içeren peelingler uygulanmaktadır.
Leke ve akne tedavisi dışında cilt bakımı amacıyla da peeling tercih edilebilmektedir. Bu sayede cilt çok daha parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmaktadır.
Peeling Uygulamasının Etkileri Nelerdir?
- Akne tedavisi
- Sivilceler iyileştikten sonra gözlenebilecek leke ve izlerin tedavisi
- Ciltteki ince çizgilerin ve kırışıklıkların giderilmesi
- Güneş lekeleri tedavisi
- Yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesi
Peeling uygulamalarının ciddi yan etkisi olmamakla birlikte, uzmanlar tarafından yapılması önerilmektedir. Siz de uzman estetisyenlerimizden leke ve akne tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.