Tıbbi Sülük Tedavisi

Sağlık Mutluluk Demektir

SÜLÜK; 

Hastalıklarda tedavi edici özelliği bulunan; Hirudo Verbana, Hirudo Medicinalis, Hirudo Orientalis, ve Hirudo Suluki  türlerine ‘’Tıbbi Sülük‘’ denilir. Ülkemiz de en çok görülen cinsi Hirudo Verbana ‘dır. 

Sülük tedavisi, doğal ortamlarında yetiştirilmiş tıbbi sülüklerin insan vücudunda hastalığa göre veya şifa amaçlı belirli noktalara  ( akupunktur noktaları ) tutturularak yapılan bir tedavi şeklidir. Sülük tedavisi,  sülüklerin tutundukları bölgeden kan emerek yeni kan akışının sağlanması, refleks uyarım ve en önemlisi de kan emerken vücuda verdikleri enzimlerin sistemik etkisiyle hastalığın tedavisinin amaçlandığı bir geleneksel tıp tekniğidir.

Sülüğün tedavisi sırasında salgıladığı enziminde, şu ana kadar izole edilen 106 çeşit etken madde bulunmaktadır. Sülük tedavisini, diğer tedavi metotlarından ayıran en önemli özelliği ve etkisi olan bu enzimlerin;

  • Kan sulandırıcı
  • Pıhtıları eritme
  • Ağrı kesici
  • Kan basıncını dengeleme
  • Sinir hücrelerinin onarımı
  • Antidepresan
  • Antibakteriyel
  • Antioksidan   etkilere sahip olduğu, yapılan pek çok çalışma ile kanıtlanmıştır.

Sülük tedavisi, biyolojik etkileri açısından “benzeri olmayan” bir tedavi yöntemi olarak nitelendirilmektedir.

Sülüklerin, kan emerken vücuda verdikleri 100’den fazla tedavi edici biyoaktif etken maddeler ( enzim ) sayesinde, kan dolaşımı hızlanır, artmış damar basıncı düzelir, dokuların oksijenasyonu ve enerji dengesi düzelir, toksin ve ağır metaller vücuttan uzaklaştırılarak bağışıklık sistemi desteklenmiş olur. Aynı zamanda ağrılar da giderilerek psikolojik rahatlama sağlanır. 

Sülük Tedavisi Nasıl Yapılır ? 

Sülük Nasıl Yapılır:  Öncelikle uygulama yapılacak kişinin hekim tarafından muayenesi yapılarak, hastalık durumu, kullandığı ilaçlar, kan değerleri gibi hususlar değerlendirilerek tedaviye uygunluğu belirlenir. Uygulama yapılacak kişinin şikayetine göre doktor tarafından belirlenen bölgelere steril penset yardımıyla sülükler koyulur. 

Uygulama yapılacak bölge seçiminde genelde hastalığa göre akupunktur noktalarının tercih edilmesi ve hastalığa neden olan asıl sorunun tespit edilerek, bu bölgelere de uygulama yapılması tedavinin etkinliği açısından önemlidir. 

Sülükler, tutturuldukları bölgeden ortalama 45 dk kadar süre kan emer ve kendiliğinden bırakarak  düşer. İşi biten sülükler, pet şişeye koyularak tıbbi atık ünitesine atılmaktadır. 

Uygulama esnasında, steril eldiven kullanılması ve kan teması olması durumunda eldiven değişimine dikkat edilmesi önemlidir. Sülüğün ısırdığı yere bir parça pamuk koyularak birkaç dakika kan akması beklenmeli, sonrasında sıkıca tampon yapılarak kan akışı durdurulmalıdır. 

Uygulama, hekim ya da hekim kontrolünde uzman sağlık personeli tarafından yapılmasına dikkat edilmelidir.

Kapatılan tamponların 8 saatten önce açılmaması, açmadan önce tampon üzerinden buz uygulaması yaptıktan sonra açılması kanama riskini azaltır. Tamponlar açıldıktan sonra kanama devam eden bir bölge var ise sadece kanama olan yer tekrar tamponla kapatılmalıdır. 

Sülük tedavisini kimler yapmalıdır?

Sülük tedavisi ve tüm doğal tedavi metotları, insan vücuduna müdahil bir tedavi yöntemi olduğundan, doktor ya da tıbbi eğitimi olan sağlık personelleri tarafından yine doktor kontrolünde yapılmasına dikkat edilmelidir. Maalesef günümüzde yetkisiz kişiler tarafından bilinçsizce yapılan uygulamalarda yaşanan komplikasyonlara sıklıkla rastlamaktayız. Bu konu da tedavi yaptıracak olan kişilerin müracaat edeceği yerde, mutlaka bu tedavilerde tecrübe sahibi ehil hekim bulunmasına ve sağlık bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olmasına dikkat etmeleri gerekir.

Sülük tedavisi kaç seans uygulanmalı?

Sülük tedavisinde seans sayısı, hastanın yaşı, kilosu, hastalığın süresi ve derecesi, diyabet, hipotiroidi, metabolik sendrom, obezite, sigara ve alkol kullanımı, diğer kronik hastalıkların varlığı ve kullanılan ilaçlar gibi birçok faktöre bağlıdır. Genelde ortalama 10 seans uygulama önerilir. Bazı hastalar 3-5 seansta anlamlı düzelmeler gösterirken bazı hastalarda sonuç almak için 10 seanstan daha uzun uygulamalar da gerekebilir.

Seans sıklığı ve süresi ne kadar olmalıdır ?

Sülük tedavisinde seans sıklığı yine hastanın ve hastalığının durumuna göre belirlenir. Genelde haftada 2 seans uygulama önerilir. Bazı hastalarda bu sıklık haftada 3-4 seans olabilmekle beraber bazı hastalarda haftada bir ya da 10 günde bir seans uygulaması daha uygun olmaktadır. Seans süresi ise sülüklerin tutunma süresine göre değişmekle beraber 30-60 dakika arası olmaktadır. Hastanın kan değerleri açısından ortalama süre olan 45 dk yeterli bir süredir. Genelde bu süre içinde sülüklerin emme durumu tamamlanarak bırakır ancak emmeye devam ediyorsa ve hastanın kan değerleri düşük değil ise beklenmesi önerilir.  

Sülük Hangi Hastalıklarda Kullanılır ?

Sülük tedavisi kliniğimizde;  varis, hemoroid, derin ven trombozu ve periferik arter tıkanıklıkları gibi damarsal sorunlarda, diz ağrıları, menisküs, bel-boyun fıtıkları gibi  iskelet sistemi hastalıklarında, kireçlenme, romatizma ve ankilozan spondilit, egzama - sedef hastalığı başta olmak üzere birçok cilt hastalığında, göz hastalıklarında gözün damar-sinir-makula ve retina şikayetlerinde, migren - fibromiyalji gibi stres kökenli ağrı şikayetleri ile bağışıklık sistemine bağlı kronik hastalıkların tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.

Sülük neye iyi gelir? 

– Göz Hastalıkları  (Behçet - Üveitler, Glokom, Makulopatiler, Sarı nokta, Diyabetik retinopatiler,Hipertansif retinopatiler, Retinitis pigmentosa , Optik sinire ait problemler ve Optik atrofiler gibi gözün damar,sinir,makula ve retina hastalıkları )
– Varis ve venöz  damar sorunları
– Romatoid artrit ve diğer romatizmal hastalıklar
– Artroz ve eklem kireçlenmeleri
– Migren ve gerilim baş ağrıları
– Baş dönmesi, kulak çınlamaları ve meniere sendromu
– Kas ağrıları, fibromiyalji ve  huzursuz bacak sendromu
– Boyun fıtığı, bel fıtığı, tendinit- tenosinovit- bursit ve ağrıları
– Dejeneratif sinir sistemi hastalıkları ve felçler ( ms, polinoropati, parkinson gibi…)
– Egzama,ürtiker,sedef ve akneler
– Kronik hepatit ve karaciğer hastalıkları
– Anksiyete, panik atak
– Bağışıklık sistemi hastalıkları ve kronik yorgunluk sendromu

Sülük Tedavisi Faydaları Nelerdir?

Sülük tedavisi, sülüğün salgıladığı enzim sayesinde bir çok hastalıkta etkin şekilde kullanılması dışında, sağlığın korunması açısından her sağlıklı kişide de uygulanabilmektedir. Sülüklerin, tedavi esnasında, salgıladıkları enziminde bulunan etken maddeler sayesinde, pek çok faydası bulunmaktadır. 

Sülüğün Faydaları 

  • Kanı sulandırarak kan akışını hızlandırır.
  • Kanda pıhtılaşma, damar tıkanıklığı gibi sorunlarda etkilidir.
  • Yeni kan oluşumu ile dokularda oksijenlenme artar. 
  • Toksin ve ağır metallerin atılımı ile detoks etkisi oluşur, rahatlama sağlanır.
  • Ağrı şikayetlerini giderir, kasları gevşetir.
  • Kalp sağlığına ve dolaşıma faydalıdır.
  • Anti-aging etkisiyle cildi güzelleştirir, parlaklık ve tazelik kazandırır.
  • Vücut direncini arttırarak zindelik sağlar.
  • Homeostazi denilen vücudun iç dengesini yeniden kazandırır.
  • Antidepresan etkisi ile stres, depresyon hali ve anksiyete bozukluklarına iyi gelir.
  • Sindirim sistemi ve karaciğer üzerinde olumlu etkileri bulunur.
  • Kan basıncını düzenleyerek tansiyonu dengeler.
  • Nörotrofik etkisi sayesinde, sinir hücrelerinin onarımında kullanılır.

Tarihte ve Günümüzde Sülük Tedavisi 

Şifacılar, antik çağlardan beri sülüklerin çeşitli hastalıklarda tedavi edici özelliğini keşfetmişler ve onlara özel bir ilgi göstermişlerdir. Sülük tedavisi ile ilgili ilk kaynaklar MÖ. 15. yüz yılda yaşamış Babil’li hekimlere kadar gitmektedir. Mısır, Pers, Çin, Hint, Avrupa ve Anadolu'nun en eski yazıtlarında hirudoterapiye rastlanmış, Galen (M.S. 130-201) ve İbn-i Sina'nın (M.S. 980-1037) tedavi protokollerinde yer almıştır. Tıbbi sülükler, Selçuklular ve Osmanlılar’da da hastalıkların tedavisinde yoğun bir şekilde kullanılmıştır. "Sülük bir şifa kaynağıdır" mealinde bir hadis-i şerifin olması, Müslüman toplumlarında sülük kullanımının popüler olmasını sağlamıştır. Amerikalı araştırmacı Roy Sawyer sülüklerin potansiyel tedavi edici etkilerini ortaya koyup dünyanın ilk modern sülük üretim çiftliğini (Biopharm – İngiltere) kurmuştur. Paris hastanelerinde 1830 yılında 5 milyon sülük kullanılmıştır.

Günümüzde ise, sülük tedavisi  en gelişmiş ülkeler dahil  (ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Hollanda, Rusya vb.) dünyanın birçok ülkesinde hastalıkların tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Amerika’da sülük tedavisi uygulayan hekimlerin kurduğu derneğin 1000′den fazla üyesi vardır. 2004′de Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) sülük tedavisini akredite etmiş ve (Avrupa’daki gibi) sülüklerin eczanelerde satılmasına izin vermiştir. Hirudo Medicinalis, Alman Tıbbi İlaçlar Kanunu’nun 2. maddesinin 1. bendi gereği ilaç olarak kabul edilmiş, daha sonra ilave edilen 4. madde ile de hazır tıbbi ilaç  olarak tanımlanmıştır.  Almanya’da 300′ü aşkın Hirudoterapi Kliniği vardır. Sadece Avrupa yılda 100 milyon sülük kullanmaktadır. Ülkemizde de Sağlık bakanlığınca kabul edilmiş 15 adet Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarından biridir.

Sülük Tedavisi Fiyatları 2023 – Ankara 

Kliniğimizde sülük tedavisi, iki farklı yöntem şeklinde uygulanmaktadır. Hastanın şikayetine göre, lokal veya normal seans uygulaması yapılmakta ve sülük sayısı da farklı olmaktadır. Buna bağlı olarak seans ücreti de değişmektedir. Lokal uygulama daha çok vücudun sadece bir bölgesinde olan sorunlarında yapılırken, bağışıklık sistemine bağlı kronik hastalıklarda ise vücudun farklı bölgelerine de uygulama yapılması gerektiğinden, normal sülük seansı tercih edilmektedir. Detaylı bilgi ve randevu için klinik numaramızdan arayabilir, hekimlerimizle ücretsiz ön görüşme yapmak için kliniğimize gelebilirsiniz. 

Hizmet kalitemizi artırmak adına internet sitemizde çerezler kullanmaktayız. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası sayfamızı ve KVKK Sayfamızı inceleyebilirsiniz.